Ser z koziego mleka produkowany przez Zajazd „Tusinek” w Rozogach zyskał uznanie podczas poznańskich Targów „Smaki Regionów”. Znalazł się wśród czterech innych wyrobów z Warmii i Mazur nagrodzonych Złotym Medalem. - Dla nas to duże wyróżnienie, zwłaszcza że na sukces musieliśmy ciężko zapracować – mówi Grzegorz Winiarek, właściciel „Tusinka”.

Ser, że palce lizać

Jury ogólnopolskich Targów „Smaki Regionów” odbywających się w Poznaniu przyznało w sumie dwadzieścia medali. Cztery z nich trafiły do firm z Warmii i Mazur. Wśród nich znalazł się Zajazd „Tusinek” z Rozóg. Złotym Medalem nagrodzono produkowany tam ser „Koszałek” z koziego mleka. W czym tkwi sekret tego wyrobu? - Jest on robiony z niepasteryzowanego mleka. Podstawa to surowiec, a jego jakość wynika z dobrej kondycji zwierząt oraz odpowiednich pastwisk – mówi Grzegorz Winiarek, właściciel „Tusinka”. Nagroda otrzymana w Poznaniu jest tym cenniejsza, że wśród producentów tradycyjnej żywności przeważają wędliniarze.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.